0

Hvordan høster og bruker vi trøffeltang?

illustration
illustration
illustration
illustration
illustration

Trøffeltang er en liten rødalge som egentlig heter grisetangdokke etter sitt utseende, men har nå blitt mer populær for smaken enn for sitt hårete utseende. Fersk lukter den sterkt av trøffel og har en mild smak av hvit trøffel.

Du finner den langs hele kysten, men mest utbredt i vestre og nordligere deler av landet. Den lille busken vokser på grisetang i eksponerte områder med mye bølger. Fargen er mørk brun, men mer oransje og litt fluffy på sommeren i vekstperioden.

Vi sanker trøffeltang på høst og vinter. September og oktober er kanskje de beste månedene.

Vi plukker trøffeltang av grisetang på samme måte som vi plukker bær fra lyng.

Start sankingen når fjæra er på sitt laveste. Plukk tang som er ren, frisk, mørkebrun og uten på vekster. Oppbevar i et nett eller kurv med hull. Husk å sanke et sted vekk fra utslipp og tett bebyggelse.

Lag ditt eget trøffeltangsalt:

Tørkes på 40 grader i ovn med døren på gløtt. Den huser små tanglopper som vil poppe ut på brettet.  Skyll derfor godt med sjøvann og rens tangen før du tørker. Knus den i morter eller kaffekvern for å lage eget dryss. Dette kan du blande med salt og vipps så har du ditt eget trøffeltangsalt.

Trøffeltangen passer ypperlig som krydder når den er tørket og malt. Tørket får den en tydelig bitter ettersmak. Trives godt med smør, olje og fettholdige sauser. Bruk den til pasta, poteter, egg og på sjømat. Bli inspirert av vår Trøffeltang Tagliatelle oppskrift.