fbpx
0
Fri frakt for order over 300kr i Norge
NO EN

Tang & Tare

Som et av få selskaper som høster viltvoksende alger, har vi en plikt og ansvar for å beskytte og ivareta økosystemet. Høstemetodene våre er nøye gjennomgått og overvåket for å sikre sunn gjenvekst, og minimal påvirkning på det lokale marinelivet. Vi høster kun i rene farvann, i sesongbestemte perioder, vekk fra forurensende aktivitet. Vi bruker et rotasjonssystem, slik at områdene vi høster alltid har hatt tilstrekkelig tid til gjenvekst og reproduksjon. Denne tiden varierer fra art til art. All høstedata blir registert i vårt eget system, og fangsten blir rapportert til Råfisklaget. Lofoten Seaweed er DEBIO-godkjent, og produktene våre er økologiske.

For å sikre at forsyningen vår tilfredsstiller etterspørsel, vil vi i enkelte tilfeller supplere med økologisk dyrket butare og sukkertare fra Lofoten.

Debio

truffle seaweed

Trøffeltang

Vertebrata lanosa

Trøffeltang er en rødalge som har blitt kjent for sin særegne smak. Disse lodne tangballene kan bli opptil 5 cm lange, og kan plukkes fra fjæra om høsten og våren.

Trøffeltang har noe av de rike, jordaktige tonene slik som ekte trøfler, men kombinert med en smak av havet. Hvis man legger til tangen i noe fettholdig som smør, oljer eller ost vil smaken forsterkes. Trøffeltang passer perfekt til fisk og annen sjømat.

Oppskrifter med trøffeltang

Produkter med trøffeltang

Se alle produkter

sugar kelp

Sukkertare

Saccharina latissima

Sukkertare er en brunalge med lettgjennkjennelige ruglete kanter, og en overflate som ligner alligatorhud. Denne vokser raskt opp til 4 meter lang, og produserer et naturlig sukker som heter mannitol. Denne sødmen, kombinert med den naturlige saltsmaken i tangen, gir sukkertare en vidunderlig umami-smak.

Hele bladet kan brukes til å pakkes rundt grønnsaker og kjøtt før damping, eller kan bli brukt på egenhånd i wok eller i salat. Sukkertare kan fint bløtlegges og kokes for å lage en deilig, fyldig suppekraft. Den naturlige sødmen passer også veldig godt i desserter.

Oppskrifter med sukkertare

Produkter med sukkertare

Se alle produkter

winged kelp

Butare

Alaria esculenta

Butare er en brunalge, med et fjærlignende blad som er splittet på midten av en blek og hard stilk. Bladene er mørkt brun-grønne, og vokser opp til flere meter langt. Butare er en type wakame (japansk betegnelse på tare), og blir noen ganger kalt “Atlantisk Wakame”.

Butare har en utpreget og behagelig nøttete smak, som gjør den perfekt til supper, salater, gryter og wok. Bløtlegg og småkok bladene, og se hvordan fargen plutselig blir knallgrønn!

Oppskrifter med butare

Produkter med butare

Se alle produkter

nori on plate

Fjærehinne

Porphyria umbilicali

Kanskje verdens mest populære tang! Det er nettopp denne arten som brukes til sushiark. Fjærehinne blir lilla om vinteren, og lys grønn om sommeren. Bladene kan bli opptil 30 cm, og er tynne, glatte og nesten gjennomsiktige.

Nori har en mild smak med hint av mineraler som kan minne om østers. Akkurat som søl blir den nøttete og litt røket i smaken når den er frityrstekt eller ristet. Nori kan spises fersk, tørka, stekt, bakt og kokt, og virker ypperlig i supper, marinader og salater. Den kan også bakes inn i brød og kaker, eller frityrstekes – nori er kanskje den mest allsidige tangen av dem alle!

Oppskrifter med nori

Produkter med norii

Se alle produkter

dulse

Søl

Palmaria palmata

Søl er en rødalge som ofte vokser på stilkene til fingertare. Den har en myk, silkeaktig overflate og er dypt rødlilla om vinteren, før den blir grønn-gul om sommeren. Vikingene nøt søl gjerne som en snack sammen med mjød, og vi finner dessuten søl som tradisjonsmat i Irland og Wales.

De ferske bladene har en overraskende delikat, litt salt smak. Når tangen blir tørket får den en litt røyk-aktig sødme, med hint av lakris og nøtter, hvilket gjør at den egner seg utmerket som snacks. Søl blir ofte referert til som hav-bacon, og kan gjøres om til vegansk bacon. Søl kan gjerne spises fersk fra havet, men sylt den for litt ekstra oomph!

Oppskrifter med søl

Produkter med søl

Se alle produkter

Oarweed

Fingertare

Laminaria digitata

Fingertare er en brunalge som er gyllenbrun i farge, med et læraktig, bredt og glatt blad. Den gror opptil to meter lang, og har mellom fem og tjue fingerlignende strimler. Fingertare har en salt og mineralsk smak som er noe dypere enn sukkertare. Denne taren har dessuten et høyt innhold av jod, hvilket har mange helsefordeler.

Bruk fingertare slik du ville brukt en rotgrønnsak, eller suppeben. Bløtlegg i 20 minutter, og småkok for å mykne den opp. Denne taren passer utmerket til suppekraft, og gir en dyp umami-smak. Fingertare er også spesielt godt for fordøyelsen.

Oppskrifter med Fingertare

Produkter med Fingertare

Se alle produkter