fbpx
0
Fri frakt for order over 300kr i Norge
NO EN

Tang & Tare

Som et av få selskaper som høster viltvoksende alger, har vi en plikt og ansvar for å beskytte og ivareta økosystemet. Bærekraftig høsting betyr for oss at metodene sikrer gjenvekst og minimal påvirkning av det marine livet. Kartlegging, risikovurderinger og høstemetoder er nøye gjennomgått for å sikre høy kvalitet og stabilitet.

Vi høster kun i de reneste farvann, vekk fra potensiell forurensning fra gårder, havner eller lokalsamfunn. Områdene er kartlagt i soner som roteres i et system som sikrer tilstrekkelig tid til gjenvekst og reproduksjon.

Sesongene styres av artenes vekst og forplantningstider. Selve høstingen følger regelen om kutting over algens vekstsone. Denne kan variere fra art til art. Med denne strategien ser vi at vi tilveksten er sunn og sterk. Vi registrerer all innhøstingsdata i eget system og rapporterer fangsten til Råfisklaget.

Med dette systemet og metodene i vår produksjon er vi DEBIO-godkjent og våre produkter økologiske.

For å sikre at forsyningen vår tilfredsstiller etterspørsel, vil vi i enkelte tilfeller supplere med økologisk dyrket butare og sukkertare fra Lofoten.

Truffle seaweed

Trøffeltang

(Vertebrata lanosa)

Rød alge som har blitt mer populær for smaken enn for sitt hårete utseende. Den vokser på grisetang, og heter derfor egentlig grisetangdukke. Trøffeltangen kan bli opp til 5 cm lang, og veier nesten ingenting. Fersk lukter den sterkt trøffel og har en mild smak som minner litt om hvit trøffel kombinert med en smak av havet. Tørket får den en tydelig bitter ettersmak.

Passer ypperlig som krydder etter at den er tørket og malt, og gir maten en mild trøffelsmak. Som tradisjonell trøffel trives den godt med olje og fettholdige sauser. Passer perfekt til pasta, poteter og egg, men er også himmelsk til fiskeretter og annen sjømat.

Harvesting seaweed

Sukkertare

(Saccharina latissima)

Sukkertare er lett gjenkjennelig med krusete kanter og en alligatorlignende hud. Den er gulbrun i fargen. Vokser raskt, opptil 4 meter i lengde og 60 cm bred. Høy i umami smak. Sukkertare produserer også mannitol, et naturlig sukker som gir maten en sødme. Soak og la det småkoke for å lage en lett buljong. Hele bladet kan brukes til å pakke inn og dampe grønnsaker, kjøtt og fisk. Den ferske taren er mildere og kan brukes som en grønn grønnsak i wokmåltider og salater.

Godt egnet som naturlig smakforsterker/krydder. Dryss på grønnsaker, fisk eller kjøtt. Passer godt til nøtter, tørket frukt og sjokolade til dessert og kaker.

Butare

Butare

Alaria esculenta

Butare har et fjærlignende blad som er delt ned i midten av en midtribbe. ‘Alaria’ oversetter til ‘vinger’ på latin og bladene vifter ut som vinger under vann. Det er en type wakame, og en av de mest identifiserende egenskapene er den bleke, men definerte midtribben som løper bladets lengde. Bladene er mørkebrune/grønne i fargen og blir opptil flere meter lange og 40 cm brede.

Butare har en tydelig og behagelig smak av havet. Smaken er litt salt/lett nøtteaktig. Mykgjør ved å bløtlegge eller småkoke. Bruk som grønnsak i en hvilken som helst rett. Butare er perfekt for supper, salater, gryteretter og woklaging. Dryss på fisk eller marinade som sidesalat. Blir lysegrønn når den varmes opp.

Nori

Fjærehinne

(Porphyria umbilicali)

Kanskje verdens mest populære tang! Det er nettopp denne arten som brukes til arkene rundt makirullene. Fjærehinne er lilla på farge og har et tynt, nesten gjennomsiktig blad som kan bli rundt 30 cm. Har en mild sjøsmak som minner om skalldyr.

Om du steker den i olje får den en fyldig og nøtteaktig smak. Kan benyttes både tørket og fersk. Trenger ikke bløtlegging. Ypperlig i supper, marinader, salater eller til sjømat. Dryss den gjerne over poteter eller egg. Kan også brukes som en smaksforsterker i brød eller kaker.

dulse

Søl

(Palmaria palmata)

Bladene til søl er små og glatte. På høst/vinteren har den en rød-lilla farge. Den vokser på stammen til fingertare og bladene blir opp til 30-40 cm lange.

I Vikingtiden ble søl brukt som øl-snacks på grunn av sin fyldige, kjøttaktige smak. Kan nytes både fersk og tørket. Søl er en mør grønnsak som ikke behøver å bløtlegges.

Den har en bacon-aktig smak og skifter farge når den stekes i panne eller i ovnen. Faktisk brukes søl mer og mer som en vegansk bacon, og er deilig i salat, ved siden av egg til frokost eller lunsj. Den egner seg også godt som topping på pizza, eller som smaksforsterker i brød og kaker.

Dulse has a rich nutty and salty-sweet flavour.

Can be eaten fresh, dried or cooked. It has a crunchy feel that makes it perfect for a snack. Excellent with cheese, in salads and sandwiches, or as a seasoning. It is a tender vegetable that does not require simmering or soaking like many other seaweeds.It has a bacon-like taste and changes colour when fried in a pan or in the oven. It has become known as ‘vegetarian bacon’.
Dulse can also be used on pizza or in bread dough and sandwiches. Also great for sweet desserts or in chocolate.

Fingertare

Fingertare

(Laminaria digitata)

Fingertare er glatt, læraktig og litt tøffere enn Sukkertare/Sugar Kelp. Den er gyldenbrun i fargen og har et bredt blad som deler seg i sifre eller fingerlignende strimler. Vanligvis 1-2 meter lang med 5-20 ‘fingre’. Det er hjerteligere enn Sugar Kelp, med et tykkere blad og en salt, mineralsk smak. Høy i jod.

Bløtlegg i 20 minutter. Fingertare kan tilberedes og brukes som en hvilken som helst grønnsak, eller brukes til å pakke inn eller dampe andre matvarer. Gjør et godt “vegetarisk suppeben” for næringsrike, solide buljonger som gir den unike umami -smaken (ligner den japanske taren, som ble brukt til å lage dashi). Det hjelper også fordøyelsen når den tilsettes til vannet for å bløtlegge/koke tørkede bønner.

[]