fbpx
International
shipping
0
-->

Tid for tang

La oss introdusere deg for en helt ny grønnsakshage i havet. Uansett om du er en profesjonell kokk, veganer, lokalmatelsker, småbarnsforelder eller bare opptatt av helse, ønsker vi å introdusere deg for en naturlig smaksforsterker fra havet.

Dessuten er tang den mest næringsrike planten på jorda, les videre her om fordelene med å bruke marine planter i kostholdet ditt. Det er selvfølgelig utfordrende, men også gøy å introdusere nye råvarer i den daglige rutinen. Men ikke fortvil, vi har laget en oversikt over de vanligste artene og en rekke oppskrifter til inspirasjon.

Helsefordeler

Tang og tare kan virke som en beskjeden sjøgrønnsak, men den er faktisk så full av næring at den overgår mange matkilder. Vi har vår egen utrolige supermat rett utenfor døren.

Tang og tare er en god kilde til jod, noe som er viktig for en velfungerende skjoldbruskkjertel og under graviditet.
Det er også en god kilde til kalsium og magnesium, samt jern, sink, B-vitaminer, vitamin A, vitamin E, vitamin C, vitamin K, fosfor, kalium og spormineraler som kobber, selen og mangan. Tang er også en fantastisk kilde til essensielle omega 3-fettsyrer, protein og fiber.

Visste du at de fleste typer tang inneholder mer vitamin A, kalsium, magnesium, folat, pantotensyre (vitamin B5), sink og omega 3 enn spirulina?
Polysakkaridene som finnes i tang (f.eks. Agar-agar, alginat, carrageenan) fungerer også som en prebiotisk fiber for sunn tarmflora og kan til og med være til nytte i forkjølelsessesongen, med en antiviral virkning!

Forsiktighetsregler:
– Kosthold med lavt kalium – tang inneholder store mengder kalium.
– For nyretilstander – tang inneholder en stor mengde natrium.
– Hypertyreoidea eller autoimmune skjoldbruskkjertelproblemer (f.eks. Hashimoto’s) – unngå overdreven forbruk av jod, men det er mange typer tang som er trygt å konsumere selv om du har disse problemene. Snakk med legen din eller en kvalifisert ernæringsfysiolog. Les mer

Tang & Tare

Carrot and kelp salad

Tang og jod

Stoffskifteproblemer og sykdom i skjoldbruskkjertelen blir stadig mer vanlige, spesielt hos kvinner. Visste du at kvinner har opptil 10 ganger mer sannsynlighet for å utvikle problemer med skjoldbruskkjertelen enn menn? Tang og tare en god kilde for jod- som er viktig for optimal skjoldbruskfunksjon. Tang har faktisk den høyeste mengden jod sammenlignet med mange andre…

Les mer
Truffle seaweed

Trøffeltang

Trøffeltang (Vertebrata lanosa) Rød alge som har blitt mer populær for smaken enn for sitt hårete utseende. Den vokser på grisetang, og heter derfor egentlig grisetangdukke. Trøffeltangen kan bli opp til 5 cm lang, og veier nesten ingenting. Fersk lukter den sterkt trøffel og har en mild smak som minner litt om hvit trøffel kombinert…

Les mer
Harvesting seaweed

Sukkertare

Sukkertare (Saccharina latissima) Sukkertare is easy recognisable with rippled edges and an alligator-like skin. It is yellowy-brown in colour. Grows quickly, up to 4 metres in length and 60cm wide. High in umami taste. Sukkertare also produces mannitol, a natural sugar that gives a sweetness to your food. Soak and simmer to make a light…

Les mer
Butare

Butare

Butare (Alaria esculenta) Butare has a feather-like leaf that is split down the middle by a midrib. ‘Alaria’ translates to ‘wings’ in Latin and the leaves fan out like wings underwater. It is a type of wakame and one of the most identifying features is the pale but defined midrib that runs the length of…

Les mer
Nori

Fjærehinne

Nori – Fjærehinne (Porphyria umbilicali) Kanskje verdens mest populære tang! Det er nettopp denne arten som brukes til arkene rundt makirullene. Fjærehinne er lilla på farge og har et tynt, nesten gjennomsiktig blad som kan bli rundt 30 cm. Har en mild sjøsmak som minner om skalldyr. Om du steker den i olje får den…

Les mer
dulse

Dulse

Dulse (Palmaria palmata) Bladene til søl er små og glatte. På høst/vinteren har den en rød-lilla farge. Den vokser på stammen til fingertare og bladene blir opp til 30-40 cm lange. I Vikingtiden ble søl brukt som øl-snacks på grunn av sin fyldige, kjøttaktige smak. Kan nytes både fersk og tørket. Søl er en mør…

Les mer
Fingertare

Fingertare

Fingertare (Laminaria digitata) Fingertare is smooth, leathery and a little tougher than Sukkertare/Sugar Kelp. It is golden-brown in colour and has a broad leaf that splits into digits or fingerlike strips. Generally 1-2 metres in length with 5-20 ‘fingers’. It is heartier than Sugar Kelp, with a thicker blade and a salty, mineral flavor. High…

Les mer
Select your currency
NOK Norske Kroner
EUR Euro