fbpx

Tid for tang

Tid for tang

La oss introdusere deg for en helt ny grønnsakshage i havet. Uansett om du er en profesjonell kokk, veganer, lokalmatelsker, småbarnsforelder eller bare opptatt av helse, ønsker vi å introdusere deg for en naturlig smaksforsterker fra havet.

Dessuten er tang den mest næringsrike planten på jorda, les videre her om fordelene med å bruke marine planter i kostholdet ditt. Det er selvfølgelig utfordrende, men også gøy å introdusere nye råvarer i den daglige rutinen. Men ikke fortvil, vi har laget en oversikt over de vanligste artene og en rekke oppskrifter til inspirasjon.

Seaweed: Health Benefits - plate with seaweed and salmon

Helsefordeler

 

Tang og tare kan virke som en beskjeden sjøgrønnsak, men den er faktisk så full av næring at den overgår mange matkilder. Vi har vår egen utrolige supermat rett utenfor døren.

Tang og tare er en god kilde til jod, noe som er viktig for en velfungerende skjoldbruskkjertel og under graviditet.
Det er også en god kilde til kalsium og magnesium, samt jern, sink, B-vitaminer, vitamin A, vitamin E, vitamin C, vitamin K, fosfor, kalium og spormineraler som kobber, selen og mangan. Tang er også en fantastisk kilde til essensielle omega 3-fettsyrer, protein og fiber.

Visste du at de fleste typer tang inneholder mer vitamin A, kalsium, magnesium, folat, pantotensyre (vitamin B5), sink og omega 3 enn spirulina?
Polysakkaridene som finnes i tang (f.eks. Agar-agar, alginat, carrageenan) fungerer også som en prebiotisk fiber for sunn tarmflora og kan til og med være til nytte i forkjølelsessesongen, med en antiviral virkning!

harvesting seaweed in lofoten

Forsiktighetsregler:
– Kosthold med lavt kalium – tang inneholder store mengder kalium.
– For nyretilstander – tang inneholder en stor mengde natrium.
– Hypertyreoidea eller autoimmune skjoldbruskkjertelproblemer (f.eks. Hashimoto’s) – unngå overdreven forbruk av jod, men det er mange typer tang som er trygt å konsumere selv om du har disse problemene. Snakk med legen din eller en kvalifisert ernæringsfysiolog.

Les mer

Tangguide

Meld deg på for Nyhetsbrev