Lofoten Seaweed ble etablert i 2016, og er bygget på arven fra to ulike kulturer – Nord-Norge møter Japan. Angelita er fiskerdatter, vokste opp som ung tungeskjærer, lineegner og tørrfisklegger i fiskeværet Napp. Å leve av havet var en livsstil for hennes kystfiskerfamilie og er fundamentet for hennes engasjement for havet og nysgjerrigheten for tang som fremtidens mat. Bestevenn og medgründer, Tamara, vokste opp på New Zealand der hennes japanske mor serverte tang og tare til nesten alle måltider. Det algebaserte kostholdet og de japanske mattradisjonene har hun heldigvis tatt med seg til Norge. Hun er en matentusiast og elsker de gode smakene. Denne kunnskapen og erfaringen er selve grunnlaget for vår kvalitetssikring og produktutvikling.
Spektakulær natur, majestetiske fjell, vilt hav og rorbuer som klorer seg fast i fjellsiden. Nordlys og midnattssol, storm og snøfokk. Værskiftene er like fascinerende som naturen selv. Livet her oppe er utfordrende og vakkert.
Men Lofotens skjønnhet går langt dypere, dypt ned i havet.
Havet vårt er som naturens livmor- med enorme mengder næringsstoffer gir det grunnlag for et unikt mangfold av liv. Her finner du blant annet verdens største kaldtvanns-korallrev og den største torskebestanden i verden. Nappstraumen er en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer og det hurtigflytende, næringsrike vannet gir optimale vekstforhold for tang og tare. Her høster vi bærekraftig for å sikre minimal påvirkning av dette enestående økosystemet.
Spektakulær natur, majestetiske fjell, vilt hav og rorbuer som klorer seg fast i fjellsiden. Nordlys og midnattssol, storm og snøfokk. Værskiftene er like fascinerende som naturen selv. Livet her oppe er utfordrende og vakkert.
Men Lofotens skjønnhet går langt dypere, dypt ned i havet.
For fiskerfamiliene er havet en livsstil. Vi har levd av havet i tusenvis av år og det marine livet har vært grunnlaget for vår overlevelse på disse værharde øyene.
Hver vinter legger den arktiske torsken ut på reise fra det fjerne nord for å gyte i Lofoten. En reise som gir livsgrunnlag for en hel region.
Skreien henges på hjell til tørk i sol og vind. Denne naturlige prosessen gir den berømte tørrfisken. Den milde vinteren er utmerket for tørking og gir tørrfisk fra Lofoten ypperste kvalitet, så god kvalitet at den har æren av å kunne bære EUs logo for beskyttet geografiske betegnelse (BGB), på lik linje som champagne fra Champagne-regionen i Frankrike.
Noen tradisjoner må vi hente tilbake.
I Vikingtiden hadde man bred kunnskap om tangens helbredende og næringsrike egenskaper. I tillegg til tørrfisk brukte vikingene søl som næringsrik matkilde på tokt og lange reiser. På grunn av sin kjøttfulle og rike smak var søl også en populær snack ved siden av et glass mjød.
For fiskerfamiliene er havet en livsstil. Vi har levd av havet i tusenvis av år og det marine livet har vært grunnlaget for vår overlevelse på disse værharde øyene.
Hver vinter legger den arktiske torsken ut på reise fra det fjerne nord for å gyte i Lofoten. En reise som gir livsgrunnlag for en hel region.
Skreien henges på hjell til tørk i sol og vind. Denne naturlige prosessen gir den berømte tørrfisken. Den milde vinteren er utmerket for tørking og gir tørrfisk fra Lofoten ypperste kvalitet, så god kvalitet at den har æren av å kunne bære EUs logo for beskyttet geografiske betegnelse (BGB), på lik linje som champagne fra Champagne-regionen i Frankrike.
Noen tradisjoner må vi hente tilbake.
I Vikingtiden hadde man bred kunnskap om tangens helbredende og næringsrike egenskaper. I tillegg til tørrfisk brukte vikingene søl som næringsrik matkilde på tokt og lange reiser. På grunn av sin kjøttfulle og rike smak var søl også en populær snack ved siden av et glass mjød.
Som et av få selskaper som høster viltvoksende alger, har vi en plikt og ansvar for å beskytte og ivareta økosystemet. Bærekraftig høsting betyr for oss at metodene sikrer gjenvekst og minimal påvirkning av det marine livet. Kartlegging, risikovurderinger og høstemetoder er nøye gjennomgått for å sikre høy kvalitet og stabilitet.
Vi høster kun i de reneste farvann, vekk fra potensiell forurensning fra gårder, havner eller lokalsamfunn. Områdene er kartlagt i soner som roteres i et system som sikrer tilstrekkelig tid til gjenvekst og reproduksjon.
Sesongene styres av artenes vekst og forplantningstider. Selve høstingen følger regelen om kutting over algens vekstsone. Denne kan variere fra art til art. Med denne strategien ser vi at vi tilveksten er sunn og sterk. Vi registrerer all innhøstingsdata i eget system og rapporterer fangsten til Råfisklaget.
Med dette systemet og metodene i vår produksjon er vi DEBIO-godkjent og våre produkter økologiske.
For å sikre at forsyningen vår tilfredsstiller etterspørsel, vil vi i enkelte tilfeller supplere med økologisk dyrket butare og sukkertare fra Lofoten.
Som et av få selskaper som høster viltvoksende alger, har vi en plikt og ansvar for å beskytte og ivareta økosystemet. Bærekraftig høsting betyr for oss at metodene sikrer gjenvekst og minimal påvirkning av det marine livet. Kartlegging, risikovurderinger og høstemetoder er nøye gjennomgått for å sikre høy kvalitet og stabilitet.
Vi høster kun i de reneste farvann, vekk fra potensiell forurensning fra gårder, havner eller lokalsamfunn. Områdene er kartlagt i soner som roteres i et system som sikrer tilstrekkelig tid til gjenvekst og reproduksjon. Sesongene styres av artenes vekst og forplantningstider. Selve høstingen følger regelen om kutting over algens vekstsone. Denne kan variere fra art til art. Med denne strategien ser vi at vi tilveksten er sunn og sterk. Vi registrerer all innhøstingsdata i eget system og rapporterer fangsten til Råfisklaget.
Med dette systemet og metodene i vår produksjon er vi DEBIO-godkjent og våre produkter økologiske.
For å sikre at forsyningen vår tilfredsstiller etterspørsel, vil vi i enkelte tilfeller supplere med økologisk dyrket butare og sukkertare fra Lofoten.