Historien om oss

Vår historie

Lofoten Seaweed ble etablert i 2016, og er bygget på arven fra to ulike kulturer – Nord-Norge møter Japan. Angelita er fiskerdatter, vokste opp som ung tungeskjærer, lineegner og tørrfisklegger i fiskeværet Napp. Å leve av havet var en livsstil for hennes kystfiskerfamilie og er fundamentet for hennes engasjement for havet og nysgjerrigheten for tang som fremtidens mat. Bestevenn og medgründer, Tamara, vokste opp på New Zealand der hennes japanske mor serverte tang og tare til nesten alle måltider. Det algebaserte kostholdet og de japanske mattradisjonene har hun heldigvis tatt med seg til Norge. Hun er en matentusiast og elsker de gode smakene. Denne kunnskapen og erfaringen er selve grunnlaget for vår kvalitetssikring og produktutvikling.

Fra hver vår øy, med svært ulik oppvekst var det felles interesser for helse og trening som bragte oss sammen under masterstudier i fysioterapi i Australia 2006. I dag har vennskapet utvidet seg til forretningspartnere og gründere. Vi har også en sterk felles interesse for mat, hav og helse.
Dette og en liten porsjon galskap er grunnlaget for satsingen på Lofoten Seaweed. Ved å kombinere vår kulturarv som grunnlag for våre produkter ønsker vi å tilby næringsrike og smakfulle produkter som kan benyttes både til hverdagsmat og til ditt neste gourmeteventyr.
Vennskapet har vært en styrke i arbeidet, men de ulike egenskapene våre er magien i samarbeidet. Nordnorsk temperament og kreativitet forent med japansk detalj- og kvalitetsfokus.
En uslåelig kombinasjon som blant annet har resultert i følgende:
  • To amerikanske designpriser add link
  • 3. plass i arktisk verdiskapning
  • Årets matambassadør i Lofoten
  • Hederlig omtale i Årets lokalmatgründer nasjonalt
  • Næringsprisen for kvinner i Nordland
Vi er opptatt av å skape arbeidsplasser og ringvirkninger i lokalmiljøet, og er stolte av å være en kvinnebedrift med fire ansatte. Vi leverer tang og tare til Michelin-restauranter og Bocuse d’Or-finalister, og samarbeider med prisvinnende og innovative matprodusenter. Produktene våre finnes i hyllene til 130 butikker nasjonalt og internasjonalt.
Men vi leverer også hjem til deg – rett fra nettbutikken!
Fra Lofoten weed LOVE!

Vårt Lofoten

Spektakulær natur, majestetiske fjell, vilt hav og rorbuer som klorer seg fast i fjellsiden. Nordlys og midnattssol, storm og snøfokk. Værskiftene er like fascinerende som naturen selv. Livet her oppe er utfordrende og vakkert.
Men Lofotens skjønnhet går langt dypere, dypt ned i havet.

Havet vårt er som naturens livmor- med enorme mengder næringsstoffer gir det grunnlag for et unikt mangfold av liv. Her finner du blant annet verdens største kaldtvanns-korallrev og den største torskebestanden i verden. Nappstraumen er en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer og det hurtigflytende, næringsrike vannet gir optimale vekstforhold for tang og tare. Her høster vi bærekraftig for å sikre minimal påvirkning av dette enestående økosystemet.

Vårt Lofoten

Spektakulær natur, majestetiske fjell, vilt hav og rorbuer som klorer seg fast i fjellsiden. Nordlys og midnattssol, storm og snøfokk. Værskiftene er like fascinerende som naturen selv. Livet her oppe er utfordrende og vakkert.
Men Lofotens skjønnhet går langt dypere, dypt ned i havet.

Havet vårt er som naturens livmor- med enorme mengder næringsstoffer gir det grunnlag for et unikt mangfold av liv. Her finner du blant annet verdens største kaldtvanns-korallrev og den største torskebestanden i verden. Nappstraumen er en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer og det hurtigflytende, næringsrike vannet gir optimale vekstforhold for tang og tare. Her høster vi bærekraftig for å sikre minimal påvirkning av dette enestående økosystemet.

Tradisjoner

For fiskerfamiliene er havet en livsstil. Vi har levd av havet i tusenvis av år og det marine livet har vært grunnlaget for vår overlevelse på disse værharde øyene.

Hver vinter legger den arktiske torsken ut på reise fra det fjerne nord for å gyte i Lofoten. En reise som gir livsgrunnlag for en hel region.

Skreien henges på hjell til tørk i sol og vind. Denne naturlige prosessen gir den berømte tørrfisken. Den milde vinteren er utmerket for tørking og gir tørrfisk fra Lofoten ypperste kvalitet, så god kvalitet at den har æren av å kunne bære EUs logo for beskyttet geografiske betegnelse (BGB), på lik linje som champagne fra Champagne-regionen i Frankrike.

Noen tradisjoner må vi hente tilbake.
I Vikingtiden hadde man bred kunnskap om tangens helbredende og næringsrike egenskaper. I tillegg til tørrfisk brukte vikingene søl som næringsrik matkilde på tokt og lange reiser. På grunn av sin kjøttfulle og rike smak var søl også en populær snack ved siden av et glass mjød.

Tradisjoner

For fiskerfamiliene er havet en livsstil. Vi har levd av havet i tusenvis av år og det marine livet har vært grunnlaget for vår overlevelse på disse værharde øyene.

Hver vinter legger den arktiske torsken ut på reise fra det fjerne nord for å gyte i Lofoten. En reise som gir livsgrunnlag for en hel region.

Skreien henges på hjell til tørk i sol og vind. Denne naturlige prosessen gir den berømte tørrfisken. Den milde vinteren er utmerket for tørking og gir tørrfisk fra Lofoten ypperste kvalitet, så god kvalitet at den har æren av å kunne bære EUs logo for beskyttet geografiske betegnelse (BGB), på lik linje som champagne fra Champagne-regionen i Frankrike.
Noen tradisjoner må vi hente tilbake.

I Vikingtiden hadde man bred kunnskap om tangens helbredende og næringsrike egenskaper. I tillegg til tørrfisk brukte vikingene søl som næringsrik matkilde på tokt og lange reiser. På grunn av sin kjøttfulle og rike smak var søl også en populær snack ved siden av et glass mjød.

Økologisk og håndhøstet!

harvesting seaweed in lofoten

Som et av få selskaper som høster viltvoksende alger, har vi en plikt og ansvar for å beskytte og ivareta økosystemet. Bærekraftig høsting betyr for oss at metodene sikrer gjenvekst og minimal påvirkning av det marine livet. Kartlegging, risikovurderinger og høstemetoder er nøye gjennomgått for å sikre høy kvalitet og stabilitet.

Vi høster kun i de reneste farvann, vekk fra potensiell forurensning fra gårder, havner eller lokalsamfunn. Områdene er kartlagt i soner som roteres i et system som sikrer tilstrekkelig tid til gjenvekst og reproduksjon.

Sesongene styres av artenes vekst og forplantningstider. Selve høstingen følger regelen om kutting over algens vekstsone. Denne kan variere fra art til art. Med denne strategien ser vi at vi tilveksten er sunn og sterk. Vi registrerer all innhøstingsdata i eget system og rapporterer fangsten til Råfisklaget.

Med dette systemet og metodene i vår produksjon er vi DEBIO-godkjent og våre produkter økologiske.

For å sikre at forsyningen vår tilfredsstiller etterspørsel, vil vi i enkelte tilfeller supplere med økologisk dyrket butare og sukkertare fra Lofoten.

Økologisk og håndhøstet!

Som et av få selskaper som høster viltvoksende alger, har vi en plikt og ansvar for å beskytte og ivareta økosystemet. Bærekraftig høsting betyr for oss at metodene sikrer gjenvekst og minimal påvirkning av det marine livet. Kartlegging, risikovurderinger og høstemetoder er nøye gjennomgått for å sikre høy kvalitet og stabilitet.

Vi høster kun i de reneste farvann, vekk fra potensiell forurensning fra gårder, havner eller lokalsamfunn. Områdene er kartlagt i soner som roteres i et system som sikrer tilstrekkelig tid til gjenvekst og reproduksjon. Sesongene styres av artenes vekst og forplantningstider. Selve høstingen følger regelen om kutting over algens vekstsone. Denne kan variere fra art til art. Med denne strategien ser vi at vi tilveksten er sunn og sterk. Vi registrerer all innhøstingsdata i eget system og rapporterer fangsten til Råfisklaget.

 

Med dette systemet og metodene i vår produksjon er vi DEBIO-godkjent og våre produkter økologiske.

 

For å sikre at forsyningen vår tilfredsstiller etterspørsel, vil vi i enkelte tilfeller supplere med økologisk dyrket butare og sukkertare fra Lofoten.

harvesting seaweed in lofoten

Meld deg på for Nyhetsbrev