Da Gunhild fortalte at Lofoten har vært på hennes Bucket-list lenge og å besøke oss var et ønske, var vi ikke i tvil; Hun måtte få oppleve folkene, maten og lidenskapen vi har for havet vi lever av.
Over en flere timer lang lunch serverte kokken vår, Jacek, sine nyskapende retter og vi fikk diskutert mulighetene og utfordringene med fremtidens matproduksjon. Med felles lidenskap for hav, bærekraft og mat fant vi tonen og motivasjonen til å faktisk gjøre noe med det! – Folk må få øynene opp for denne typen råvarer.
Gunhild sendte så en melding til Petter Sandberg og sa at han burde kaste all lav kvalitets kinesisk tang og få Lofoten Seaweed på menyen. Som sagt så gjort. Petter Sandberg eier den nytenkende restauranten Alex Sushi i Oslo. Noen måneder etter besøket, siste uke, presenterte vi flere retter med tangprodukter fra Lofoten Seaweed på Restaurantens 20 års jubileum.
Både vi og Gunhild er enige i at for få inn tang og tare på norske og internasjonale menyer trenger vi kunnskap og tilgang; kokkene må lære seg hvordan de bruker råvarene og gjestene må få oppleve smakene. Derfor er det så viktig at trendsettende og nytenkende restauranter som Alex Sushi i Oslo tar inn Lofoten Seaweed og viser hvor godt morgendagens meny kan smake. Gunhild er overbevist om at mange flere sushirestauranter vil følge etter.
Gunhild Stordalen er en gamehanger– og en av de tøffeste damene vi kjenner!
Hun grunnla EAT Initiativet i 2013 og hennes mål er å omforme det globale systemet for matproduksjon og sikre den voksende befolkningen tilgang til sunn, næringsrik mat produsert på en bærekraftig måte. Gunhild har virkelig fått øynene opp for tang og tare og vet at det allerede er en naturlig del av det asiatiske kostholdet. På eventet fortalte hun gjestene om mulighetene for tang og andre lavtrofiske arter som mat i fremtiden. Hun har lansert forskningssamarbeidet Blue Food Assessment – en artikkelserie i Nature som bygger videre på EAT Lancet rapporten. Dette samarbeidet ser på hva og hvordan vi kan skalere opp matproduksjon fra havet for å møte ernæringsbehovet til en voksende befolkning på en bærekraftig måte. Konklusjonen er at vi må mye lengre ned i verdikjeden, til små fisk som sardiner, skjell, tang og tare.
Gunhild er lidenskapelig, tilstedeværende og kunnskapsrik. Hun har kraften til å fremme det skiftet vi trenger for å sikre regenerativ produksjon av sunne og rene råvarer. Vi er derfor svært takknemlig for hennes engasjement, samarbeid og vennskap.
Sammen får vi det til!