0

Japansk suppekraft (Dashi)

bowl of dashi
Dashi is a Japanese soup stock which forms the base of many dishes. The oarweed infuses the water with its smoky umami flavour, and the Lofoten Umami provides a complexity that lends itself very well to Asian-inspired cuisine. Not only that, but dashi is incredibly quick to make – taking under an hour from start to finish. You don’t need to spend 48 hours simmering bones to get a delicious broth when you have seaweed to hand! Use dashi to create all sorts of stews and soups, or you could even whisk it with flour to make Japanese savoury pancakes (okonomiyaki).
Makes 8 portions

Ingredients:

2 litres water
25g dried oarweed
2 tbsp Lofoten Umami

Directions:

1)
Put the water in a large saucepan and add the oarweed. Let stand for 35 – 45 minutes, then bring to a boil over a medium heat. When the water is boiling, remove from the heat, and remove the oarweed using a slotted spoon.
2)
Add the Lofoten Umami to the stock, and return to a low heat. Simmer gently for 5 minutes, then remove from the heat once more and allow to stand for 15 minutes.
3)
Strain through a muslin-lined sieve if you want a clear stock, or skip this step for a more textured dashi.

If you enjoyed making dashi, why not try this recipe for winged kelp salad with noodles and prawns?

Oppskrifts produkt

Nord-Norsk furikake! Laget med verdens beste råvarer, basert på Japanske tradisjoner. Dette er en smaksrik blanding av wakame, søl, sesamfrø og revet tørrfisk fra Lofoten, som tilfører enda mer smak og dybde. Visste du at tørrfisk fra Lofoten har geografisk beskyttet betegnelse akkurat som Champagne? Et element som tilfører ekstra lokal stolthet. Dette er Lofoten i en liten boks, prisbelønnet med 3. plass i Arktisk Verdiskapingskonkurranse for bruk av tradisjonelle råvarer i nye produkter. Perfekt som topping på egg,ris og hjemmelaget maki rolls eller rå fisk. Ypperlig på bacalao, fiskesuppe og fiskeburger.
109kr 156krPrisområde: 109kr til 156kr
Kjøp

Del ditt måltid, og tagg @lofotenseaweed på Instagram

Følg oss