0

Tangeriet: Norges første tangrestaurant!

… tangrestaurant? Ja, du leste riktig! For å feire gjenåpningen av Tangeriet, tilbyr vi et dypdykk inn i historien og filosofien vår…

Selv om man kanskje ikke skulle tro det utifra været, nærmer sommeren og høysesongen seg med stormskritt! Hvert år får Lofoten øyene bortimot en halv million turister på besøk, og vi gleder oss til å kunne ta imot årets sommergjester så vel som lokale i pop-up restauranten vår. Det var i 2021, fem år etter vi startet opp Lofoten Seaweed, at vi først åpnet dørene til Tangeriet. Her på Lofoten Seaweed brenner vi for sunn og god mat, og målet vårt er å få tang tilbake inn i det nordiske kjøkken. For oss var det derfor helt naturlig å åpne en restaurant for å demonstrere hvor allsidig denne lokale råvaren er.

Tang har fått et urettferdig dårlig rykte på seg. De fleste tenker på tang og tare som noe man helst ikke vil sparke borti i vannet, eller som gir solskinnsdager på stranda en ekstra funky lukt. Hva det gjelder sjømat, blir tang blir ofte prioritert bort, og vi fokuserer heller på kjøtt og skalldyr som vi er mer kjente med. Men sjømatkultur slik vi kjenner det i vesten er skadelig for havene våre. Overfiske, forurensing og havforsuring er store utfordringer vi står ovenfor. Tang, på den andre siden, er en av de mest allsidige nytteplantene vi kjenner til, med et hav av muligheter for smak, næring, industri og klima. Høstemetodene våre er skånsomme for miljøet, og nøye designet slik at vi tar vare på Nappstraumen vår, og sørger for å mye gjenvekst som mulig.

Bærekraftighet står i sentrum for høstemetodene våre, og utgjør også selve filosofien bak Tangeriet. Vi er dedikerte til å være så “zero-waste” som mulig, og bruker alle delene av råvarene våre, både grønnsaker, kjøtt og dyreprodukter. Vi mener at med en dæsj kreativitet kan rester bli forvandlet til noe virkelig lekkert. Ta for eksempel vårt “tang til brød”, der vi har gjort om de ellers seige og harde butarestilkene om til det perfekte tilsetningen i brød og bakevarer.

Vi visste at vi var nødt til å finne noen som elsker tang like mye som oss, og som hadde ferdighetene til å puste liv i ideen vår. Heldigvis for oss kom Jacek Kukielka på radaren vår i 2021. Vi kunne ikke sett for oss en bedre person til å realisere visjonen vår. Jacek har jobbet overalt, fra Michelin-stjerne-restauranter til tibetiske templer. Årevis med reising og kokkelering i Sørøst-Asia har gitt ham en fantastisk forståelse for hvordan utnytte tang og tare på utallige smakfulle måter, og viser hvordan tang er en grønnsak full av umamismak – ikke bare noe man pakker rundt sushien.

Jacek har skapt en flerretters smaksmeny med nordisk tang inkorporert i hver eneste rett. Fra syltet søl til ristet sukkertare-iskrem, slutter Jacek aldri å overraske oss med de lekre kreasjonene sine. Tamara og Angelita viser oss ofte hvordan man kan bruke tang i hverdagsretter, og Jacek demonstrerer hvordan tang hører hjemme i “fine cuisine”. Vi kunne ikke vært mer fornøyde med dette partnerskapet, og kan ikke vente med å vise det frem til alle de som besøker restauranten vår i sommer.

Siden 2021 har vi forbedret layouten i restaurant, oppgradert kjøkkenutstyret og forenklet bookingprosessen. Det som i begynnelsen var en liten idé for to år siden har vokst og blomstret opp til noe som kan vise frem tang og tare i sitt beste lys. Med koronapandemien for det meste bak oss, ser vi i Lofoten frem til den travleste sommeren på flere år. Vi gleder oss til å ta imot besøkende, både lokale og langreiste.

Tangeriet er åpen onsdag til fredag fra 20. Mai. Du kan booke bord ved å tykke på knappen under!