fbpx
0
Fri frakt for order over 300kr i Norge
NO EN

Tang og jod

Stoffskifteproblemer og sykdom i skjoldbruskkjertelen blir stadig mer vanlige, spesielt hos kvinner. Visste du at kvinner har opptil 10 ganger mer sannsynlighet for å utvikle problemer med skjoldbruskkjertelen enn menn? Tang og tare en god kilde for jod- som er viktig for optimal skjoldbruskfunksjon. Tang har faktisk den høyeste mengden jod sammenlignet med mange andre næringskilder. Mengden jod avhenger av tangtype, vekstvilkår og kokemetoder. Jodmengden kan reduseres ved ulike tilberedningsmetoder. For å redusere mengden jod, legg tangen i vann i to timer før du bruker den.

Vil du øke jodinntaket ditt? Fingertare og sukkertare inneholder høyest mengde jod og du bør derfor tilberede eller spise mindre mengder av disse artene. Du kan også velge arter som butare, søl og nori som har lavere jodinnhold og kan benyttes både tørket og bearbeidet.

Andre næringsstoffer som er viktige for optimal skjoldbrusk-funksjon inkluderer sink og selen, magnesium og kalsium. Disse finner du også i tang og tare.

Skjoldbruskkjertelen har mange ulike funksjoner. Den er hovedansvarlig for stoffskiftet (metabolismen) og energiproduksjon i hver eneste celle i kroppen. Den er også involvert i kjønnshormoner, fruktbarhet, humør, søvn, bentetthet (paratyreoidea) og hjerneutvikling hos spedbarn.